Budjettipuheeni 2017

13.11. 2017

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Olen erittäin tyytyväinen, että olemme palauttamassa oikeuden varhaiskasvatukseen kaikille vantaalaisille lapsille ilman rajoituksia. Tämä on ollut yksi SDP:n vaaliteemoista. Mutta ei siitä sen enempää.

Olen Vantaan valtuutettuna saanut ja joutunut perehtymään sisäilma-asioihin viiden vuoden ajan. Edellisellä kaudella teknisen lautakunnan jäsenenä ja nyt etenkin sisäilma-asioiden neuvottelukunnan varapuheenjohtajana. Olen tyytyväinen siihen, että saimme budjettineuvotteluissa sisäilma-asioiden hoitoon lisää rahaa.

Olen tyytyväinen myös siihen, että neuvottelukuntaan luotetaan ja 500 000 euron osalta neuvottelukunta tekee ehdotuksen, mihin sisäilmakorjauksiin raha käytetään. Neuvottelukunnan työ on vasta alussa, mutta uskon, että asioiden perinpohjainen läpikäynti tuo myös tulosta ja esityksiä mm. toimintatapojen muutoksiin.

Sisäilmaongelmat eivät ole yksinkertaisia. Usein on niin, että vaikka tilat tutkitaan, niin syitä ihmisten oireiluun ei löydy. Oireilun syynä voi olla myös jokin muu asia kuin itse rakennuksessa oleva ongelma, yleensä erilaiset kemikaalit.

Salissa kiertää valtuustoaloitteeni hajusteettoman Vantaan puolesta. Tiedän, että aloite saattaa herättää jopa hilpeyttä, mutta kyse on vakavasta asiasta. Jos ihminen on altistunut tai herkistynyt sisäilman epäpuhtauksille, hän saa helposti oireita. Oireet laukeavat asistimuksista, kuten hajuista: haju- ja partavedestä, deodoranteista, hajusteisista pesu- ja huuhteluaineista. Suomessa on jo yli puoli miljoonaa hajusteyliherkkyydestä kärsivää, joiden oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin homealtistuneilla.

Tiloissa, joissa kokoontuu yhtaikaa kymmeniä ihmisiä, kuten kouluissa, voi olla melkoinen hajusteiden sekamelska, joka yhdistettynä riittämättömään ilmanvaihtoon aiheuttaa oireita.

Hajustettujen tuotteiden käyttö ei ole vain oma valinta. Hajusteita voisi verrata tupakkaan: ei ole oikein altistaa ympärillä olevia passiiviselle tupakoinnnille. Aloitteeni ei tarkoita, että vähättelisin rakennuksissa olevia ongelmia. Mikäli ongelmia on, ne on ilman muuta korjattava.

Vaikka kyseessä on ensi vuoden budjetti ja siinä mielessä raha, niin raha ei ole aina ratkaisu kaikkeen. Joskus itsestäänselvyyksien ja totuttujen tapojen kyseenalaistaminen tuottaa tuloksia ihan ilmaiseksi.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista