Arjen kemikaalit sisäilmaongelmana

20.03. 2018

Vantaan Sanomat 17.3.2018

Aamuposti 12.3.2018

Osallistuin Laurea-ammattikorkeakoulun järjestämään ”Arjen kemikaalit – uhka terveydelle” –seminaarin (7.3.2018). Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä yhä useammat ihmiset saavat rakennuksissa sisäilmaoireita, joiden syytä ei aina kyetä selvittämään. Kyse on paitsi homeesta, niin myös kemikaaleista eli liimoista, lakoista, maaleista ja hajusteista.

Kemikaalit ovat läsnä kaikkialla, osa niistä on hyviä, osa haitallisia. Kemikaaleja on elintarvikkeissa, kosmetiikassa ja pesuaineissa, rakentamisessa, elektroniikassa, tekstiileissä, leluissa – lähes kaikkialla arkielämässämme. Elintarvikkeissa on tuoteselosteet, mutta ei rakennuksissa. Kukaan meistä ei tiedä, mitä kaikkia kemikaaleja rakennuksissa ja niiden sisustuksessa on käytetty.  Rakennus-, pinta- ja kalustemateriaalien päästöillä voi olla merkittävä vaikutus sisäilman laatuun ja ihmisten oireiluun. Aalto-yliopistossa on meneillään EURA-tutkimus, jossa tutkitaan liimojen, lakkojen ja maalien sekä niiden sisältämien säilöntäaineiden vaikutusta sisäilmaan. Tuloksia on odotettavissa tänä keväänä. Esimerkiksi Vantaalla ei enää asenneta betonin päälle liimattavia muovimattoja, jotta liima ja betonin mahdollinen kosteus eivät reagoidessaan keskenään aiheuttaisi sisäilmaongelmia. Betonin päälle liimattavat muovimatot olisi syytä kieltää muuallakin.

Moni henkilö saa oireita tilassa olevista kemikaaleista ja hajusteista. Oireet laukeavat usein aistimuksesta, kuten hajuista: hajuvedestä, partavedestä, deodorantista, hajusteellisista pesuaineista ja käsisaippuoista. Näitä hajusteyliherkkiä on Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan jo yli puoli miljoonaa. Homealtistus on yleensä kaiken pahan alku ja juuri. On arvioitu, että puolet homeelle altistuneista sairastuu myös monikemikaaliyliherkkyyteen. Hajusteyliherkkyyttä on toki myös ihmisillä, joilla ei ole homealtistushistoriaa. Julkisissa tiloissa, kuten kouluissa, voi olla varsinainen hajusteiden sekamelska, joka yhdistettynä riittämättömään ilmanvaihtoon aiheuttaa ihmisille oireita. Olen tehnyt Vantaalla aloitteen hajusteettomasta kunnasta, mikä tarkoittaa sitä, että ihmiset välttäisivät vahvojen hajusteiden käyttämistä julkisissa tiloissa. Soisin aloitteen leviävän myös muihin kuntiin.

Luotamme aivan liikaa siihen, että meille myytävät tuotteet ovat vaarattomia. Monet muistavat Myrkkytuoli-epidemian noin 10 vuotta sitten. Silloin kiinalaisvalmisteiset lepotuolit aiheuttivat Suomessa pahan ihottuman yli 60:lle ihmiselle. Suomalainen lääkäri löysi syyksi kemikaalin, jota oli käytetty tuolissa homeenestoaineena.

Tarvitsemme enemmän tutkimusta siitä, mitkä kemikaalit aiheuttavat meille ongelmia ja tarvitsemme myös enemmän tietoa siitä, mitä kemikaaleja valmistajat käyttävät. Liian usein asiat piilotetaan liikesalaisuuksien taakse. Arkemme kemikaalit voivat olla riski terveydellemme.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista