Ammatillisesta koulutuksesta säästetään 12,5 % – puheenvuoro OAJ:n valtuustossa

17.11. 2016

Arvoisat OAJ:n valtuutetut ja muut läsnäolijat,

Kevään 2017 kuntavaalit ovat koulutusvaalit. Olen OAJ:n kanssa siitä täysin samaa mieltä. Koulutus on tärkein osa-alue, joka kunnille jää mahdollisen sote-ja maakuntauudistuksen jälkeen. Suuren kaupungin kuntapäättäjänä olen kuitenkin varsin huolissani etenkin ammatillisen koulutuksen asemasta ja arvostuksesta sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan vuonna 2019 kunnallisveroprosenttia alennetaan kaikissa kunnissa 12,3 %-yksikköä ja rahat siirretään maakunnille. Vuonna 2019 kunta ei saa korottaa tuloveroprosenttiaan ja vuosina 2020 ja 2021 korotus voi kumpanakin vuonna olla maksimissaan 0,5 %-yksikköä. Ne kunnat, jotka ovat tuottaneet sote-palvelunsa halvemmalla kuin Suomessa keskimäärin, häviävät ja niiden kädet sidotaan. Rahaa otetaan pois enemmän kuin kunta on käyttänyt sote-palveluidensa rahoittamiseen. Surkuhupaisaa on, että maakuntauudistuksen myötä kunnilla säilyvät vanhat velat mutta tulot vähenevät. Korkomenot kasvavat, sillä kunta ei enää ole vahva verottaja ja toimija. Kunta joutuu todellakin miettimään, mihin rahat riittävät ja mistä karsitaan. Koulutusta puolustava kuntapäättäjä voi olla enemmän kuin pulassa.

Hallituksemme säästää ensi vuonna II-asteen ammatillisen koulutuksen rahoituksesta 190 miljoonaa euroa, 12,5%. Opiskelijamäärät ja koulutustarve eivät kuitenkaan ole vähenemässä. Tiloista ja investoinneista säästäminen eivät riitä, joten jopa 1 600 ammattiopettajaa irtisanotaan. Osa kunnista paikkaa leikkauksia omasta budjetistaan, mutta kaikki kunnat eivät välttämättä kykene tekemään niin tai eivät halua. Ei ole kestävä ratkaisu, että valtio ottaa rahaa pois ja koulutuksen järjestäjä joutuu paikkaamaan vajetta tai tyytymään siihen, että palvelu eli koulutus huononee oleellisesti.

Ammatillisen koulutuksen reformissa tavoitellaan yhä yksilöllisempiä opintopolkuja, se ei tule onnistumaan, mikäli vähenevällä määrällä opettajia on vastuullaan yhä enemmän opiskelijoita. Mieleen tulee pakostakin, onko tämän maan hallitus rahoitusvähennyksillä tarkoituksella heikentämässä opetuksen laatua, niin, että ammatillinen koulutus(kin) vähitellen yksityistetään ja se muuttuu maksulliseksi? Siihen nämä merkit viittaavat.

Kiitos.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista