Nytkö alkavat koulutusleikkaukset?

21.04. 2023

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä näyttää käyvän omia hallitusneuvotteluitaan ja toteuttavan leikkauslistaansa (YLE 21.4.2023). Niemelä toivoo uuden hallituksen lyhentävän toisen asteen ammatilliset perustutkinnot kaksivuotisiksi.

En näe mitään järkeä lyhentää nuorten ammatillista koulutusta poistamalla yleissivistävät aineet. Yleissivistävät aineet, mm. äidinkieli ovat ihan oleellisia sekä työntekijän/yrittäjän osaamisen kannalta että mahdollisten jatko-opintojen kannalta. Puhumattakaan vieraasta kielestä ja matematiikasta. Leikkaamalla ei osaaminen lisäänny. Nuoret tarvitsevat ohjausta ja opetusta kehittyäkseen ammattinsa osaajiksi.

Aikuisten ammatillisen koulutuksen osalta mahdollisuuksia on varmasti enemmän. Siellä toivoisin paremmin hyödynnettävän mm. opintojen modulaarisuutta. Jos opiskelijalla on jo yksi tutkinto, tarvitseeko hänen opiskella toista vai onko viisaampaa suorittaa vain sellaisia osia, joiden myötä osaaminen kasvaa.

Ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja soisin tarjottavan enemmän. Ja niiden rahoituspohja pitäisi saada parempaan kuntoon.

Toivoisin kyllä budjettipäällikön vielä hieman enemmän perehtyvän asiaan. Sipilän hallitus teki valtavat leikkaukset ammatilliseen koulutukseen: opetusta vähennettiin, ammatillisia opettajia jouduttiin irtisanomaan, monet nuoret opiskelijat jätettiin oman onnensa nojaan ilman ohjausta ja opetusta. Olisikohan siellä syitä korkeisiin keskeyttämisprosentteihin?

Marinin hallitus lisäsi ammatillisen koulutuksen rahoitusta ja sääti, kuinka paljon opiskelijan tulee saada opetusta/osaamispiste (12 tuntia). Sekin on vielä kovin vähän. Opetuksen ja ohjauksen määrän/osaamispiste tulisi ehdottomasti olla vähintään 15 t.

Ennen Sipilän hallituksen tekemää ammatillisen koulutuksen uudistusta käytössä oli opintopiste, joka tarkoitti noin 38 tuntia opiskelijan tekemää työtä, mikä vastaisi osaamispistejärjestelmässä 25 tuntia.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista