Vanhusten hoiva ei voi olla bisneksen armoilla

17.01. 2022

”Kun kokoomus oli hallituksessa, ei vanhuspalveluita laitettu kuntoon, ei ihmisten peruspalveluita laitettu kuntoon, nyt me olemme lähteneet tätä työtä tekemään ja tämä etenee kuin juna”, totesi Sanna Marin Petteri Orpolle YLEn aluevaalitentissä.

Ja niinhän se on, Marinin hallitus on tehnyt aivan valtavan paljon: saanut aikaan hoitajamitoituksen, soteuudistuksen, tehnyt esityksen hoitotakuusta ja esitellyt vanhuspalveluiden toisen osan.

Meistä jokainen muistaa kolmen vuoden takaiset tapahtumat yksityisessä Esperi Caren Ulrika-hoivakodissa Kristiinankaupungissa. Vanhusten perushoito ei ollut asianmukaista: haavahoitoja ei ehditty tehdä, suihkutuksia ehdittiin hoitaa vain kerran viikossa, lääkehoidossa tapahtui lukuisia virheitä jne. Henkilökuntaa oli yksinkertaisesti aivan liian vähän.

Esperi Care oli vain jäävuoren huippu. Ongelmakohteita tuli jatkuvasti lisää. Erityisen paljon ongelmia oli yksityisissä hoivakodeissa. Ylen A-studio selvitti vuoden 2019 alussa Esperin, Attendon ja Mehiläisen hoivakotien toimintaa, koska ne olivat suurimmat yksityiset toimijat hoivabisneksessä. Tiedot pohjautuivat aluehallintovirastojen hoivakoteihin tehtyihin valvontapäätöksiin vuosilta 2016–2018. Yli puolet kaikkiaan 78 valvontapäätöksestä velvoitti korjaamaan jotakin epäkohtaa tai epäkohtia.

Yhä usemman yksityisen vanhusten hoivakodin ongelmina oli, että lääkehoitoon osallistuneilla henkilöillä ei ollut asianmukaisia lupia, osaa työntekijöistä ei ollut terveydenhuollon ammattirekisterissä, hoivakodissa oli likaista ja asukkaita oli kohdeltu kaltoin. Vakavin asia oli kenties se, että asiakasturvallisuus oli vaarantunut, koska työntekijöitä ei ollut tarpeeksi: työvuoroissa oli toisinaan vain yksi työntekijä, vaikka hoivakodissa on 30 asukaspaikkaa. Työvuorolistaalla saattoi olla hoitajia, joista kukaan ei ollut koskaan kuullutkaan. Suomen kieleen kehittyi uusi sana: haamuhoitaja, jolla tarkoitettiin työntekijää, joka oli merkitty työvuorolistaan, mutta joka ei todellisuudessa ollut työvuorossa paikalla.

Rikkana rokassa olivat vielä uutiset, joissa kerrottiin, että suurten terveysjättien voitot valuivat veroparatiiseihin, eivätkä jääneet hyödyttämään yhteiskuntaamme.

Sipilän- Orpon -hallituksen tavoitteena oli leikata vanhustenhoidosta 70 miljoonaa euroa. Tavoitteena oli laskea vanhusten ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoitusta 0,5:stä 0,4 :ään. Tästä aiheutui voimakas julkinen keskustelu, eikä sitä toteutettu. Sitä huolimatta Sipilän-Orpon hallitus teki yli 30 miljoonan euron leikkauksen vanhustenhoitoon.

Kokoomusta ei kiinnostanut vanhusten hyvä hoiva pätkän vertaa. Oleellisempaa oli valmistautua Sipilän-Orpon suunnittelemaan soten markkinatalousmalliin ja miehittää kaikki suuret hoivayhtiöt kokoomuslaisilla.

”Kun kokoomus oli hallituksessa, ei vanhuspalveluita laitettu kuntoon, ei ihmisten peruspalveluita laitettu kuntoon, nyt me olemme lähteneet tätä työtä tekemään ja tämä etenee kuin juna”.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista