Sisäilmasairas

25.02. 2019

Sairastuin homeen vuoksi yli 20 vuotta sitten. Ihmettelin kuntoni heikentyvän vähitellen, mutta luulin sen liittyvän kiireiseen elämänvaiheeseen. Muistan, kuinka oireitani vähäteltiin. Onneksi olin vahva ja vaadin tutkimuksia. Kun tilojen rakenteet avattiin, löydettiin hometta.

Nyt olen kunnossa, mutta reagoin hyvin herkästi mm. hajusteisiin ja muihin kemikaaleihin. Olen herkkä aistimaan homeen ja muut epäpuhtaudet. Useiden vuosien ajan kärsin siitä, että flunssan jälkeen sain pitkittyneen, rajun yskän.

Olen saanut mahdollisuuden vaikuttaa sisäilma-asioihin Vantaalla. Edellisellä valtuustokaudella olin teknisen lautakunnan jäsen. Nyt olen koko Suomessa poikkeuksellisen sisäilma-asiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja.

Sisäilma-asiain neuvottelukuntamme on poikkeuksellinen koko Suomessa: edustettuina ovat poliitikot, virkamiehet, henkilöstön ja vanhempien edustajat. Olemme saaneet tällä kokoonpanolla aikaiseksi jo paljon: saimme sisäilmatiedottajan, sillä tiedotus on se, joka yleensä ontuu. Olemme saaneet oman sisäilmaterveydenhoitajan ja toisen sisäilma-asiantuntijan tilakeskukseen. Olemme päättäneet luopua betonin päälle liimattavista muovimatoista. Aivan kohta meillä valmistuu Suomen laajin oirekysely.

Suurin tavoitteeni on se, että saamme kaupungin prosessit sellaiseen kuntoon, että emme tarvitse erillisiä oirekyselyitä, vaan että jokainen vanhempi, lapsi, nuori, henkilöstön jäsen ja julkisten tilojen asiakas tietää, mihin ja kenelle hän ilmoittaa sisäilmaepäilystään ja oireistaan. Ja että epäilyt tutkitaan ja sairaat tilat korjataan. Mahdollisimman pian.

Sisäilma-asiat eivät ole yksinkertaisia. Rakennustekninen ongelma on helposti ratkaistavissa. Mutta silloin, kun kyseessä on terveysongelma, on oireilu hyvin yksilöllistä. Osa oireilee ja sairastuu – osa ei. Samoissa tiloissa. Terveysongelman syynä ovat usein kemialliset yhdisteet tai hiukkasmaiset epäpuhtaudet. Moni ongelma liittyy ilmanvaihtoon.

Neuvottelukunnan työn onnistuminen edellyttää, että keskitymme pitkäjänteiseen työhön, jolla saamme rakentamisen, kunnossapidon ja epäilystä ilmoittamisen toimintatavat pysyvästi kuntoon.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista