Sisäilmaongelmista lyhyesti Hesarissa

29.08. 2016

Olen istunut teknisessä lautakunnassa neljä vuotta. Lähes joka kokouksessa esillä ovat rakennusten sisäilmaongelmat. Suomi tuntuu olevan täynnä sisäilmaongelmaisia rakennuksia, joissa ihmiset oireilevat, mutta mitään syytä oireisiin ei löydetä.  Ei voida korjata, kun ei tiedetä, mitä pitäisi korjata. Yleensä kyse ei ole homeesta vaan jostakin muusta. Eikö meillä todellakaan ole olemassa mittalaitteita, joilla mitata sisäilman koostumusta vai ovatko laitteet niin kalliita, että niitä ei ole varaa käyttää?

Lyhyesti Hesarissa sisäilmasta

 

 

Tags

2 Responses to “Sisäilmaongelmista lyhyesti Hesarissa”

  1. Jussi Leinonen

    Moi Ulla!

    Olemme painineet saman ongelman kanssa jo jonkin aikaa. Käyttäjät tuntevat oireita, mutta anturit eivät lopulta havaitse mitään.

    Yksi uutuuksista markkinoilla on VoC-anturi. Tämä
    havaitsee orgaanisia yhdisteitä, joita esiintyy runsaasti pesuaineissa, liimoissa sekä hajusteissa. Nämä aineet sisäilmassa aiheuttavat myös käyttäjille oireita.

    Pitkää kokemusta meillä ei näistä antureista vielä ole, mutta kokemukset ulkomailta antavat hivenen toivoa.

    Kaunista syksyn odotusta,
    Jussi Leinonen

    Vastaa
  2. Sirpa Siru Kauppinen

    Teknologia ei ole tässä kovin kehittynyttä. Siksi tilastollisesti kattavat oirekyselyt ovat tärkein keino varmistaa rakennuksen terveelllisyys.

    Teknisellä puolella tällä hetkellä lupaavin sovellus E-keräin, jota testattiin mm. Hämeenkylän koululla. Kuitenkaan se ei korvaa oirekyselyn tuloksia.

    Vastaa

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista