Sisäilma-asiat – budjettipuheenvuoroni 12.11.2018.

12.11. 2018

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Sisäilma on aihe, joka puhuttaa. Olemme yhdessä sopineet siitä, että sisäilmasta sairastuneille tarjotaan tilat, jotka eivät aiheuta oireita.  Erityispuhdas tila on yksi niistä asioista, joita olemme sisäilma-asiainneuvottelukunnassakin vieneet eteenpäin. Olen sisäilma-asiainneuvottelukunnan varapuheenjohtaja.

Neuvottelukunnan ensimmäinen kokous oli syyskuussa 2017. Olemme saaneet aikaan sen, että meillä on uusi sisäilmatiedottaja ja sisäilmaterveydenhoitaja, tilakeskukseen on saatu palkattua toinen sisäilma-asiantuntija. Vantaalla ei asenneta enää betonin päälle liimattavia muovimattoja ja vanhoistakin hankkiudutaan vähitellen eroon. Huomenna alkaa oirekysely päiväkotien, perusopetuksen ja ammatillisten oppilaitosten henkilökunnalle ja oppilaille.

Keskustelu sisäilmaongelmista on siirtynyt neuvottelukuntaan. Valtuusto ja etenkin opetuslautakunta ovat saaneet keskittyä muihin asioihin.

Sisäilmaongelmat eivät ole helppoja.

Rakennustekninen ongelma on ratkaistavissa. Mutta silloin, kun kyseessä on terveysongelma, on oireilu hyvin yksilöllistä. Osa oireilee ja sairastuu – osa ei. Samoissa tiloissa. Terveysongelman syynä ovat yleensä kemialliset yhdisteet tai hiukkasmaiset epäpuhtaudet. Moni ongelma liittyy ilmanvaihtoon.

Minusta sisäilma-asiainneuvottelukunnan tulee pyrkiä siihen, että saamme kaupungin toimintatavat sellaisiksi, ettei tarvita kertaluonteisia ja kalliita toimenpiteitä, vaan että oireilijat ja ongelmatilat saadaan luotettavasti selville normaalin toiminnan kautta. Yksittäiset budjettirykäisyt eivät johda toimintatapojen muuttumiseen. Sama ongelma on edessä seuraavana vuonna.

Sisäilma-asiainneuvottelukuntamme on poikkeuksellinen koko maassa. Se koostuu poliitikoista, virkamiehistä sekä lasten vanhempien ja kaupungin työntekijöiden edustajista. Neuvottelukunnassa yhdistyy eri toimialojen sisäilmaosaaminen. Työn onnistuminen edellyttää, että keskitymme yksittäissyöksyjen sijaan pitkäjänteiseen työhön, jolla saamme rakentamisen ja kunnossapidon toimintatavat pysyvästi kuntoon.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista