Krooninen pula lääkäreistä

17.06. 2021

Vantaalla on krooninen pula lääkäreistä. Kaikilla terveysasemilla on täyttämättömiä vakansseja ja joka viides lääkäri on ostolääkäri, joka on kaupungille jopa kaksi kertaa kalliimpi kuin kaupungin palkkalistoilla oleva virkalääkäri (VS 16.6.). Hoitojonot ovat lääkäripulan vuoksi pidentyneet. Erityisesti Myyrmäessä on todella vaikea saada kiireetöntä aikaa.

Kaupunki on pyrkinyt tekemään kaikkensa houkutellakseen lääkäreitä töihin, mutta eihän se auta, jos halukkuutta työhön ei ole niillä ehdoilla, jotka kaupunki kykenee tarjoamaan. Lääkäreillä ei ole työttömyyttä, joten aina voi valita paikan, jossa etuudet ovat paremmat. Tilanne on kunnille kestämätön.

Jos sairaanhoitajista on pulaa, niin koulutusmääriä nostetaan. Jos varhaiskasvatuksen opettajista on pulaa, niin koulutusmääriä nostetaan. Mutta jos lääkäreistä on pulaa, niin koulutusmääriä ei nosteta. Miksi? Yksi syy on se, että Lääkäriliitto on vahva edunvalvoja ja vastustaa koulutuspaikkojen lisäämistä – näin lääkäreiden palkat pysyvät korkeina ja edut hyvinä. Toisena syynä on se, että koska lääkäreiden kouluttaminen on kallista, niin yliopistot, jotka voivat hyvin itsenäisesti päättää koulutusmääristä, eivät siihen ryhdy, ellei opetusministeriö sitä aktiivisemmin vaadi.

Kun lääkärien koulutusmääriä lisätään, niin lääkäripula vähenee ja palkat ja etuudet asettuvat kohdilleen. Olisikohan jo tullut aika puuttua tähänkin ikuisuusongelmaan?

Vantaan Sanomat 19. – 20.8.2021
Helsingin Sanomat 7.7.2021

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista