Kanniston koulu – rakentamisen laatu

18.07. 2014

On ikävää, että rakentamisen huono laatu Suomessa nousee esiin säännöllisin väliajoin. Viimeisimpänä esimerkkinä on pari vuotta vanha Vantaalla sijaitseva Kanniston koulu, jossa joudutaan tekemään kallis remontti kesän aikana. Vantaan Sanomat Kanniston koulusta 17.7.2014.

Vantaan Sanomat kirjoitti 17.7. otsikossaan myös:  ”Vielä toukokuun lopussa Vantaan päättäjät vakuuttivat Kanniston koulun olevan kunnossa”. Ja koska itse kuulun vaaleilla valittuihin päättäjiin, niin muutama sana selvennyksen vuoksi. Olen kaupunginvaltuutettu ja teknisen lautakunnan (TELA) jäsen.

Kanniston koululla oli vanhempainilta koulun sisäilmasta 26.5.2014. En päässyt osallistumaan, sillä samana iltana oli myös kaupunginvaltuuston kokous. Luin myöhemmin läpi sekä vanhempainyhdistyksen hallituksen tekemän yhteenvedon illasta, oirekuvaukset, tilakeskuksen lähettämät tiedotteet koskien Kannniston koulua sekä kaupungin virkamiesten esittämät diat tilaisuudessa. 27.5. lähetin tilakeskuksen johtajalle ja teknisen lautakunnan pj:lle ja varapj:lle sähköpostiviestin, että odotan TELAn saavan KATTAVAN selvityksen koulun sisäilmatilanteesta 3.6. kokouksessa. Tiedän muutaman muunkin TELAn jäsenen edellyttäneen samaa. Tilakeskuksen johtaja Wallenius antoikin TELAlle suullisen selvityksen koulun sisäilmatilanteesta 3.6. kokouksessa. Kävimme lautakunnassa pitkän keskustelun asiasta. TELA päätti, että Wallenius tekee selvityksen myös kirjallisena ja että se liitetään TELAn pöytäkirjaan, kuten tehtiinkin. Kukin voi sen lukea TELAn pöytäkirjasta 3.6. tai tältä nettisivulta, johon sen pöytäkirjan julkaisemisen jälkeen kirjoitin. Minun mielestäni me poliittiset päättäjät ja virkamiehet olemme suhtautuneet asiaan vakavasti. Wallenius sanoi selvästi, että kesällä tehdään lisätutkimuksia ja mikäli tutkimusten tulokset edellyttävät toimenpiteitä, niin niihin toimenpiteisiin ryhdytään. Kuten nyt on tehtykin. TELAn seuraava kokous kesätauon jälkeen on 19.8., jolloin virallisesti kuulemme, mitä kesän aikana on selvinnyt ja tehty.

Meillä on käsissämme asia, joka koskee kaikkia Suomen kuntia – julkisen rakentamisen laatu. Tämä ei ole Vantaan ongelma eikä Vantaan virkamiesten tai poliitikkojen virhe. Kanniston koulun ongelmat eivät mitenkään liity Tuomelan tai Hevoshaan koulujen lakkauttamispäätöksiin. Viime lokakuussa uutisoitiin Mäntsälän kaksi kuukautta vanhasta koulusta, jossa oli sattunut laaja vesivahinko, jossa kuumavesijohtoliitokset pettivät. Ei Mäntsälän kunta varmastikaan tilannut vesivahinkoa uuteen kouluunsa kuten ei Vantaakaan sisäilmaongelmia Kanniston kouluun. Mäntsälän uudessa koulussa vesivahinko (YLE).

Lähtökohdan on oltava se, että rakennusliikkeet noudattavat rakennusmääräyksiä ja rakentavat laadukkaasti eikä niin, että aina lipsutaan, jos kukaan ei ole valvomassa ja vahtimassa. Ammattiylpeys on saatava takaisin. En tiedä, auttaisiko siihen se, että jokaisen julkisen rakennuksen seinään kiinnitettäisiin pääurakoitsijan nimi. Kanniston koulussa lukisi YIT.

Urakat jaetaan nykyisin niin moniin aliurakoihin, että kukaan ei näköjään oikeasti ota vastuuta kokonaisuudesta. Niin kauan kuin emme voi luottaa rakentajien ammattiylpeyteen, tilaajan ja maksajan on yhä paremmin valvottava rakentamisaikaa. Se edellyttää sitä, että on rahaa pitää kunnan palkkalistoilla riittävästi valvojia, jotka oikeasti ehtivät ja pystyvät valvomaan ja myös dokumentoimaan rakennusaikaa, jotta mahdollisissa ongelmatilanteissa on todistusaineistoa siitä, kuinka rakennusliike on työn tehnyt. Tosin aivan liian paljon aikaa ja rahaa kuluu jälkikäteen siihen käräjöintiin, kenen vastuulla korjaukset ovat. Tulisi halvemmaksi kaikille tehdä työ kerralla kunnolla.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista