Ilmianna opettaja

14.01. 2021

Keskiviikkona 13.1.2021 perussuomalaiset nuoret julkaisivat Facebook-päivityksen, johon ei voi suhtautua huumorilla eikä sitä voi sivuuttaa vitsinä. He kysyivät postauksessaan ”onko sinun koulussa perussuomalaisiin suhtauduttu eri tavalla kuin muihin puolueisiin? Käsitteleekö opettajasi puolueita tasavertaisesti, vai näkyykö asenne ja oma poliittinen suunta opetuksessa? Kerro meille kokemuksesi!”

Kuvakaappaus postauksesta blogin lopussa.

Perussuomalaisten nuorten viestin jakoi omalla FB-sivullaan puolueen kansanedustaja Jani Mäkelä, joka kehotti raportoimaan puolueelle, jos törmää koulussa perussuomalaisten vastaiseen politikointiin.

Tämäkin postaus kuvakaappauksena blogin lopussa.

Kaksi vuotta sitten Saksassa oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle-puolueen (AfD) Hampurin piiri kehitti nettisovelluksen, jolla pystyi ilmiantamaan opettajia, jotka suhtautuivat kriittisesti puolueeseen. Silloinen Saksan oikeusministeri Katarina Barley kommentoi, että ”järjestäytynyt ilmianto on diktatuurin työkalu. Puolue, joka ryhtyy opettajien ilmiantamiseen ja julkiseen syyttelyyn, kertoo paljon puolueen omasta demokratiakäsityksestä”.

Saksan Opettajien ammattiliitto GEW puhui suoraan natsimenetelmistä: ”Tällaisia menetelmiä oli myös natsismin ja stalinismin aikana”.

Jo pari vuotta sitten perussuomalaisten silloinen kansanedustaja Laura Huhtasaari syytti kouluja vihapuheen lietsonnasta. Hän kirjoitti Twitterissä:

”Useat opiskelijat ovat ottaneet minuun yhteyttä ja kertoneet, kuinka koulujen opettajat vihapuhuvat ja lietsovat ja kannustavat vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan. Tätä tapahtuu peruskoulussa ja lukiossa”.

Huhtasaari julkaisi ilman lupaa kuvia lasten kantaa ottavista piirustuksista, koulun nimen, jossa ne on tehty ja lasten etunimet. Kyseisen koulun rehtori kertoi, että koulu ja opettajat joutuivat syytösviestien kohteeksi Huhtasaaren Twitter-viestin takia. Rehtori kertoi silloin: ”On kommentoitu opettajien asenteellisuudesta. On syytetty vihervasemmistolaisuudesta ja äärilaidasta toiseen. Kouluun on tullut muun muassa syytöksiä aivopesusta ja jihadismista.”

Koulujen päivittäinen työ ei kuulu poliitikoille. Koulujen opetusta ohjaavat Opetushallituksen hyväksymät opetussuunnitelman perusteet sekä paikalliset opetussuunnitelmat.

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa kerrotaan opetuksen tehtävistä ja tavoitteista mm. seuraavaa:

”Opetus edistää osallisuutta ja kestävää elämäntapaa sekä kasvua demokraattisen yhteiskunnan jäsenyyteen. Perusopetus kasvattaa oppilaita ihmisoikeuksien tuntemiseen, kunnioittamiseen ja puolustamiseen.”

”Perusopetuksen yhteiskunnallisena tehtävänä on edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta”.

”Perusopetuksen tehtävänä on osaltaan ehkäistä eriarvoistumista ja syrjäytymistä sekä edistää sukupuolten tasa-arvoa”.

Opetuksella on myös tavoitteita: Muun muassa näin sanotaan perusopetuslain pykälässä 2:

”Opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja. Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnssa sekä oppilaiden edellytyksiä osallitustua koulutukseen ja muutoin kehittää itseään elämänsä aikana.”

Ilmaisuvapaus ei tarkoita sitä, että saa sanoa mitä tahansa, eikä puolueettomuus tarkoita sitä, ettei saa sanoa mitään.

Perussuomalaisten nuorten FB-postaus
Jani Mäkelän FB-postaus

Myös puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti kantaa asiaan:

Halla-ahon Facebook-postaus

Asia on niin, että opetussuunitelma ja perusopetuslaki määräävät opettajan työtä peruskoulussa. Jos opettaja ei näitä noudata, niin se on ihan muun tahon asia kuin minkään puolueen. Tiedoksi myös kansanedustajille Jussi Halla-aho ja Jani Mäkelä (blogannut minut Twitterissä).

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista