Hyvinvointikertomus 2020

12.04. 2021

Kaupunginvaltuustossa oli 12.4. käsittelyssä Vantaan hyvinvointikertomus 2020. Tässä valtuustossa käyttämäni puheenvuoro:

Hyvinvointikertomuksen ensimmäinen virke kuuluu näin: ”Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kunnan tärkeimpiä tehtäviä.” Juuri siksi tämä on erittäin tärkeä kertomus. Toisaalta täytyy sanoa, että hyvinvointikertomus 2020 tuntuu jo vanhentuneelta tässä korona-ajassa. Niin moni asia on aivan toisin kuin vuoden 2020 alussa.

Kuuntelin, mitä kaupunginjohtaja Viljanen kertoi perjantaina nuorten tilanteesta ja hyvinvoinnista Vantaalla.  Alle 25-vuotiaiden työttömyys on kasvanut 95 %. Yhä nuoremmat käyttävät päihteitä. Nuorten tekemät vakavat väkivallanteot ja henkirikokset ovat lisääntyneet. Tämän päivän Hesarin juttu lukiolaisten oireilemisesta oli huolestuttava. Nuoret ovat masentuneita, toivottomia, ahdistuneita ja miettivät, kuinka he pärjäävät tulevaisuudessa. Ilottomuuden ja ahdistuneisuuden näkee ja aistii, kun ulkona liikkuu.

Korona jättää varmasti jäljet meihin kaikkiin, mutta lasten ja nuorten sekä psyykkisen että fyysisen hyvinvoinnin turvaaminen ja tukeminen pitää olla meille ihan ykkösasia.  Jotkut kritisoivat oppivelvollisuuden laajentamista, mutta täytyy sanoa, että se tulee juuri oikeaan aikaan. Nyt ketään ysiluokkalaista ei jätetä oman onnensa nojaan, vaan heistä huolehditaan entistä paremmin. Kukaan ei jää yksin.

Hyvinvointikertomuksessa nostetaan esiin viisi asiaa, joihin erityisesti kannattaisi kiinnittää huomiota. Ne ovat: 1. terveelliset elintavat ja arkiaktiivisuus 2. alueellisten ja asukkaiden välisten hyvinvointierojen kaventaminen 3. heikossa sosioekonomisessa asemassa olevien terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, 4. ulkomaalaistaustaisten työllisyyttä ja koulutusta tukevat toimet sekä 5. psyykkisen hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen kaikissa ikäryhmissä. Ne kaikki ovat tärkeitä, mutta nyt tuntuu, että ehdottomasti tärkeintä on huolehtia ihmisten psyykkisestä hyvinvoinnista kaikissa ikäryhmissä. Niillä, joilla oli psyykkisiä ongelmia ennen koronaa, on nyt vielä enemmän ongelmia.

Puhuin jo nuorista, mutta ongelmia on myös ikäihmisillä ja työikäisillä, vähän kaikilla meistä, sillä myös työikäisten mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot ovat lisääntyneet, kuten tänään käsittelyssä olevassa henkilöstökertomuksessakin tuodaan ilmi.

Pitäisiköhän ensi vuosi olla mielenterveysvuosi ihan koko Vantaalla. Vuoden voisi nimetä hieman positiivisemmin ilon ja onnellisuuden vuodeksi. Jospa saisimme hieman enemmän hymyä kaikkien kasvoille.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista