Budjettipuheenvuoro Vantaan valtuustossa 14.11.2016

14.11. 2016

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

Meillä on budjetti koossa. Rahaa löytyi puolueiden välisissä neuvotteluissa lisää mm. maahanmuuttajien kielikoulutukseen, vanhusten kotona asumiseen, II-asteen koulutukseen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen pitämiseen ennallaan. Pähkinärinteen kirjastonkin saadaan toivottavasti taas auki.

Mikäli sote- ja maakuntauudistus etenee niin kuin tämänhetkiset suunnitelmat antavat olettaa, niin uskallan veikata, että vuoden 2017 budjetin tekeminen on ollut lastenleikkiä, kun sitä vertaa vuoden 2019 tai 2020 budjetteihin, sillä silloin joudutaan todellakin miettimään, mihin kaupungin rahat riittävät ja mistä kaikesta karsitaan.

Vuonna 2019 kaupunki ei nimittäin saa korottaa tuloveroprosenttiaan ja vuosina 2020 ja 2021 korotus voi kumpanakin vuonna olla maksimissaan 0,5 %-yksikköä. Mikäli kunnallisveroprosentteja todellakin alennetaan kaikissa kunnissa vuonna 2019 12,3 %-yksikköä ja siirretään ne rahat maakunnille, niin ne kunnat, jotka ovat tuottaneet sote-palvelunsa halvemmalla kuin Suomessa keskimäärin, häviävät. Vantaa on niiden kuntien joukossa, kuten muukin pääkaupunkiseutu.

Riskit kasvavat Vantaalla lainataakan myötä ja korkomenot nousevat. Kun me nyt olemme maksaneet lainoistamme lähes 0-korkoa, niin lainarahan hinta kallistuu jatkossa, sillä kunta ei enää ole vahva verottaja ja toimija. Surkuhupaisaa on, että maakuntauudistuksen myötä kunnilla säilyvät vanhat velat mutta tulot pienenevät. Oikeastaan täytyy ihmetellä, kuka enää haluaa olla kaupunginjohtajana laatimassa budjettia näillä annetuilla eväillä, joihin itse voi kovin vähän vaikuttaa.

Me olemme tässäkin budjetissa paikanneet nykyhallituksen tekemiä leikkauksia. Pidemmän päälle se ei ole mahdollista. Ei ole kestävä ratkaisu, että valtio ottaa meiltä rahaa pois ja joudumme kaupungin budjetista paikkaamaan vajetta tai tyytymään siihen, että palvelu huononee oleellisesti. Hallituksemme säästää ensi vuonna II-asteen ammatillisesta koulutuksesta 190 miljoonaa euroa. Varia saa valtiolta runsaat kolme miljoonaa vähemmän kuin vuonna 2016. Hallituksemme on poistanut peruskoulun ryhmäkokojen pienentämiseksi tarkoitetut rahat. Vantaa on halunnut pitää ryhmäkoot ennallaan ja sijoittanut siihen ns. omaa rahaa yli 2 miljoonaa. Haluaako hallitus tarkoituksella heikentää julkisia palveluita esimerkiksi opetusta, niin, että koulutuksenkin yksityistämiselle avataan kaikki ovet?

On hienoa, että satsaamme siihen, mikä kunnille nyt näyttäisi jäävän eli opetukseen. Uusia päiväkoteja ja kouluja rakennetaan enemmän kuin koskaan, vanhoja peruskorjataan ja sisäilmaongelmiin puututaan. Jokaisen on kuitenkin ymmärrettävä, että kaikkia suuria korjauksia ei voida tehdä nyt ja heti. Silloin pitää luottaa tilakeskuksen ja sivistystoimen yhteistyöhön korjattavien kohteiden arvottamisessa ja aikatauluttamisessa. 

Kiitos.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista